De mi is az a sushi?

A sushi története több ezer évre nyúlik vissza. A legkorábbi feljegyzések az ősi Kínából származnak, ahol rájöttek, hogy a rizs közé helyezett lepréselt hal a rizs erjedése miatt sokkal tovább marad fogyasztható. Ez az ősi tartósítási eljárás az alapja a mai sushi ételeknek is. Később Kínából átvették a japánok is, majd onnan indult tovább világhódító útjára.

Az eredeti recept csak a hal tartósítását szolgálta, a halak közé kevert rizst pedig egyszerűen kidobták. Később Kobe városában (mai nevén Tokió) egy japán fiatalember tovább tökéletesítette a receptet. A rizst már nem erjesztéssel savanyította, hanem a főtt rizshez keverte hozzá az ecetet, feltétnek pedig nyers halakat használt. Az elmúlt évtizedekben az egész világon elterjedt ez a különleges és egészséges étel, az utcai árusítóhelyekről pedig elegáns éttermekbe költözött.

A rizságyon kívül az ételkészítéshez leggyakrabban tengeri algából préselt lapokat (nori) használnak, a feltét pedig a nyers halakon kívül mára már szinte bármi lehet. de változott a forma is. Ma már a nigirin kívül létezik makisushi (melynél a norilap kívül van) és rollsushi is.

A sushi formájának, nagyságának, a felhasznált alapanyagoknak szinte csak a fantáziánk szab határt.

A japán sushi egy igen egészséges és különleges étel, mely ma már kizárólag friss, minőségi alapanyagokból készül. A norilapnak magas a kalcium- és vastartalma, a zöldségek és gyümölcsök főzés és sütés nélkül kerülnek felhasználásra, a tengeri halak pedig alacsony zsírtartalommal és magas jódtartalommal rendelkeznek.

A sushit gyömbérrel, wasabival (csípős tengeri torma) és szójaszósszal tálaljuk, Fogyaszthatjuk kézzel, vagy ahogyan a japánok, pálcikával is.

Érdekességek a sushiról

* A sushi szó legelfogadottabb jelentése a savanyú rizs, egyes forrásokban az ez savanyú;
* A sushi atyjának Hanaja Johei tokiói szakácsot, később étterem tulajdonost tartják;
* A sushi fogyasztása jót tesz a pajzsmirigy-betegségben szenvedőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük