Kiemelt borajánlataink

Kedves Vendégeink!

Kóstolják meg a GuSto Sushi&Tapas Bár különleges, saját címkés borait is! Fehér vagy vörösbor? Esetleg a balatonboglári vagy gyöngyözőrozé?

Nálunk mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő borokat.

GuSto Etyeki White

A település Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén, a Zsámbéki-medence szélén, Bicskétől délkeletre, Budapesttől 26 km-re, 176 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Közelebbi települések: Biatorbágy, Alcsútdoboz, Herceghalom.

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5600 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

Prémium borainkban Etyek tiszta, izgalmas ízvilágát tovább szeretnénk mélyíteni, amely munka folyamán a fajták karaktere, eleganciája és dőlőink szépsége, egyedisége kiemelkedő szerepet kap. Az alap borcsalád segítségével a mindennapi életbe szeretnénk egy csepp etyeki frissességet varázsolni a borfogyasztók asztalára.

GuSto Rosé Konyári Pincészet

A Balatonboglári borvidék, más néven Dél-balatoni borvidék Magyarország egyik, Somogy megye egyetlen borvidéke. A Balatonboglár központú terület hat hegyközségéhez 37 település tartozik, melyek főleg a Balaton déli partján helyezkednek el, de a borvidék részét képezi Böhönye, Csurgó és a Kaposvár közelében fekvő Nagyberki környéke is.

A borvidék 3200 hektáros szőlőterületének körülbelül kétharmada fehér, a maradék kék szőlő. A területen fontos szerepet játszik a pezsgőkészítés is. Konyári János, a Konyári Pincészet vezetője 2008-ban Az év bortermelője címet nyerte el többéves szakmai munkájának elismeréseként.

A Gusto Rozé nyarat idézően vidám, üdítő balatoni rozé merlot, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon fajtákból házasítva. Elegáns rozé illat, piros ribizli, málna, cseresznye, kedves, gyümölcsös korty.

GuSto Gyöngyözo Rosé Szeleshát Pincészet

A szekszárdi borvidék Tolna megyében található, a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága kb. 6 000 ha, amelyből jelenleg kb. 2 600 ha területen termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. Gyakran éri kritika a vezető termelők érett-túlérett alapanyagból készült borait a magas alkoholtartalom miatt, amely nem ritkán a 15-16%-ot is eléri.

Gyöngyöző Rozéborunkat irányított erjesztés után három hónapig érleltük, így a friss illatos gyümölcsöket megőrizve komoly beltartalommal remek nyári frissítőt palackoztunk. Kiváló aperitif és elegáns kisérője lehet halaknak és lágy sajtoknak.

GuSto Cuvée Ikon Pincészet

Az Ikon Pincészet borai szintén a Dél-balatoni borvidékről származnak, akárcsak a Konyári pincészet rozé borai. Az évi 600-800 mm csapadék, az évi 2000 napsütéses órák száma remek környezetet biztosítanak a szőlőtermesztéshez. A Balaton közelsége is igen kedvezően hat a klímára, mivel a déli partra jellemző sekély víz hamar felmelegszik, és kedvező mikroklímát teremt. Talaja lösz, kötött vályog, néhol bazalt.

Válogatott szőlőbol készült, acéltartályban csömöszöléssel erjesztett vörösbor, amelyet egy éven át 30 hl-es tölgyfa hordóban érleltek a rádpusztai pincében. Fekete cseresznye színe és illata, fahéj, kömény és vanília. Ízét is a cseresznye uralja, mellette a nagyhordós érlelés jegyeivel. Tanninjai lágyak, savai feszesek, kerek, jó cabernet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük